ONTSTAAN

O-bridge®

een intensieve samenwerking

tussen de chirurgen van het departement MKA

en de tandheelkundig prothetisch specialist

ONTSTAAN

 

Herstel van de orale functie en esthetiek vormt een grote uitdaging voor mond- kaak- en aangezichtschirurgen (MKA-chirurgen) en prothetisch specialisten. Evoluties in de chirurgie, in het bijzonder van de reconstructieve chirurgie, zorgen ervoor dat de defecten kunnen hersteld worden. Ondanks dat de mogelijkheid bestaat om bot en weke delen (d.i. vet- en spierweefsel) te transplanteren van andere delen van het lichaam (zoals het been, de heup of de borstkas) om het bestaand defect te reconstrueren, resulteren deze behandelingen vaak nog onvoldoende tot een verbetering van de levenskwaliteit. Dit door het ontbreken van tanden, en de daarmee geassoceerde kauw- en slikfunctie.

Doorheen de jaren heeft het prothetisch herstel een verschuiving ondergaan. Naast de uitneembare tandprothese, werden ook tandimplantaten die rechtstreeks in het bot worden geschroefd een alternatieve mogelijkheid..

Het financiële aspect van een klassieke implantaatbehandeling vormt bij het grote deel van deze groep patiënten echter vaak een onoverkomelijke hinderpaal.

 

De tijd leek daarom rijp om met nieuwe, betaalbare concepten deze patiënten te behandelen. Een intense actieve samenwerking tussen de chirurgen van het departement MKA en de tandheelkundig prothetisch specialist van het AZ Sint-Jan Brugge Oostende av, heeft recent geleid tot de ontwikkeling van het “O-bridge” protocol.

 

 

Dr. Johan Abeloos studeerde geneeskunde (1983) en tandheelkunde (1986) aan de K.U.Leuven. Nadien specialiseerde hij zich in de in Leuven, Freiburg im Breisgau, Brugge, Boston, Lausanne en Parijs. Hij behaalde een doctoraat in Freiburg over orthognatische chirurgie. Sedert 1990 is hij staflid MKA in het A.Z. Sint-Jan te Brugge. Momenteel is hij diensthoofd van de afdeling MKA-chirurgie en Tandheelkunde. Zijn specifieke interesse gaat uit naar orthognatische chirurgie, oncologische en reconstructieve chirurgie en preprothetische chirurgie.

 

Dr. Lieven Barbier studeerde af als tandarts aan de K.U.Leuven in 1989. Hij werd er specialist in de Prothetische Tandheelkunde in 1993 en behaalde een Doctoraat in de Medische Wetenschappen in 1995. Van 1994 tot 2000 was hij deeltijds wetenschappelijk medewerker aan de afdeling Prothetische Tandheelkunde. Sinds 2000 is hij staflid in het Stagecentrum Tandheelkunde van het AZSint-Jan te Brugge waar hij mede verantwoordelijk is voor de opleiding in de prothetische tandheelkunde met een bijzondere interesse in het onmiddellijk belasten van implantaten, agenesie en de oncologische patiënt.

 

Dr. Joke De Ceulaer behaalde het diploma van licentiaat in de tandheelkunde aan de KULeuven in 2002, om daarna af te studeren als arts aan diezelfde universiteit in 2007. Zij specialiseerde in de Mond-, Kaak- en Aangezichtschirurgie (2007-2011) en was tijdens deze opleiding assistente in het AZ St-Elisabeth (Tilburg, Nederland), UZ St-Luc (UCL, Brussel), AZ St-Jan (Brugge) en UZ St-Rafaël (KULeuven). Na haar opleiding specialiseerde zij zich verder in de oncologie (UCL, Brussel) en deed zij fellowships aan de Philadelphia University (Philadelphia, USA) en in het Queen Victoria Hospital (East Grinstead, Engeland). In september 2012 behaalde zij de titel van Fellow of the European Board of Oral and Maxillofacial Surgery. Vanaf januari 2013 heeft zij de groep van Brugge vervoegd. Haar bijzondere interesse gaat uit naar oncologische en reconstructieve chirurgie. Sinds juni 2015 is zij lid van de kerngroep van de Vlaamse Werkgroep Hoofd- Halstumoren (VWHHT).

 

Dr. Philippe Lamoral studeerde geneeskunde (1994) en tandheelkunde (1997) aan de K.U. Leuven. Nadien specialiseerde hij zich in de Mond-, Kaak- en Aangezichtschirurgie (2001). Sinds 2002 is hij vast staflid in het AZ Sint-Jan Brugge. Hij behaalde de titel van Fellow of the European Board of Oral and Maxillofacial Surgery. Zijn bijzondere interesse gaat uit naar de orthognatische chirurgie, preprothetische chirurgie, oncologische hoofd- en halschirurgie en de microchirurgische reconstructie in het hoofd- en hals gebied.

Copyright © All Rights Reserved

AZ Sint-Jan Brugge Oostende av

Dienst Mond-, Kaak- en Aangezichtschirurgie

Ruddershove 10

8000 Brugge

 

+0032 (0)50 45 22 60

contact@o-bridge.com